Вход потребители

"Да спасим Карадере" с номинация за “Пазители на Майката Земя”

По повод Деня на Земята, в България ще се връчват награди "Пазители на Майката Земя" за личности, организации и проекти с принос към опазването на природата и възпитание в дух на уважение към нея. Те са част от дейността на Световния пакт за осъзнатост, който работи за международни Права на Майката Земя.

Сред номинираните е и Гражданската инициатива “Да спасим Карадере” в лицето на Мария Лалева. Признанието се дава за дългогодишни действия по опазването на местността Карадере в нейния девствен вид, като място за обитание на дивата природа и отговорно общуване на човека с нея.

Раздаването на наградите ще се случи по време на Свободния фестивал на семената, разсадите и фиданките, организиран за трета година у нас от доброволческата формация "Зеленият Отбор на България"Входът е свободен, от 10:00 часа в събота (25 април) до 17:00 в неделя (26 април), във Фестивален център “Уди” – гр. Елин Пелин, с настаняване на къмпинг. Вдъхновен от фестивалите на семената в Пелити, Гърция, подобно на тях включва свободна размяна на посадъчен материал от стари сортове, лекции за природосъобразно земеделие и пермакултура, представяния на природозащитни проекти, среща на активисти за свободата на семената, фолклор, кулинария…
Пълната програма на фестивала и форма за въпроси можете да видите тук.

Сртификат за "Пазители на Майката Земя"

Самата церемония е насрочена за 17:30 часа в събота. Сертификатите връчва пътуващият писател и учител Свами Парамадвейти, който ще посети нашата страна по време на фестивала. Освен него, в Световния пакт за осъзнатост (Икуашендуна) участват общностите на индианците Аруако, Кива и Коги от Сиера Невада, Колумбия; борецът за права на коренните жители и природата Мамо Лунтана; световноизвестната активистка за чиста храна д-р Вандана Шива от Индия и други. Пактът прилага светогледа на коренните жители за осъзнат живот в хармония и цялост с природата, и подпомага инициативи за юридически признати права на Земята с цел природозащита. В България има развита дейност с активни носители на идеята, организирани събития и срещи с музика, филми и общуване, както и ежедневни обедни медитации. Всеки, който приема в сърцето си Правата на Майката Земя, може да бъде част от Икуашендуна.